Меню на Святвечір від Клопотенка – оригінальні страви

Меню на Святвечір від Клопотенка – оригінальні страви

Ви хочете прикрасити різдвяний стіл гарними традиційними стравами? Тоді варто спробувати приготувати цікаву квашу та пісний борщ за рецептами Євгена Клопотенка, які точно сподобаються своїми неймовірним смаком та виглядом.

Як приготувати квашу?

Вам знадобиться:

? 300 мл квасу;

? 100 грамів набору для узвару (копчені груші або яблука);

? 4-5 шматків бажано житнього хлібу (та 100 або 150 грам для чіпсів);

? 50 грам волоських горіхів;

? сіль та мелений червоний перець за смаком;

? сік із половинки лимона.

План готування:

1️⃣ 5 скибок хлібу замочіть на десять хвилин у квасі. Туди треба також додати підготовлений Вами завчасно набір для узвару.

2️⃣ Закип’ятіть та дайте охолонути. Дістаньте груші та яблука з рідини.

3️⃣ М’який хліб перетріть ситом або перебийте за допомогою блендера. Додайте лимоновий сік та спеції.

4️⃣ Для чіпсів наріжте житній хліб скибками та сушіть протягом 3 хвилин у нагрітій до 185 градусів духовці.

5️⃣ Подавайте квашу з чіпсами з хліба притрушену дрібними волоськими горішками.

Борщ з «вухами» та квасом з буряка, чи як приємно здивувати гостей?

Для такої колоритної страви Вам потрібні:

⚜️ Четвертинка селери;

⚜️ 1 цибуля;

⚜️ 1 морквина;

⚜️ 1 буряк;

⚜️ 2 невеличких лаврових листка;

⚜️ 3-5 горошин духмяного перцю;

⚜️ 2-3 зубчика часнику;

⚜️ 2 літри води;

⚜️ Половина білокачанної капусти;

⚜️ 3-4 картоплини;

⚜️ 3-4 столових ложок олії;

⚜️ Половина червоного солодкого перцю;

⚜️ Склянка томатного соку;

⚜️ Спеції за смаком.

Для квасу:

❇️ 500 г буряка;

❇️ 0,2 кг цукру.

Для «вушок»:

? 150 грамів борошна;

? 75 грамів води;

? трохи солі;

? одна столова ложка олії.

Хід куховарства:

✅ Заздалегідь готуємо квас. Буряк вимити, почистити, нарізати невеличкими кубиками та покласти у банку. Насипте цукор та налийте холодну кип’ячену воду на рівень 4-5 сантиметрів від буряків. Залиште місце у банці для бродіння. Накрийте складеною в декілька шарів марлею та приберіть суміш у тепле місце на 3-4 дні.

✅ Тісто для «вух». Додайте до борошна всі інгредієнти та замісіть пластичне тісто. Воно не повинно липнути до рук. Обгорніть плівкою та поставте в холодне місце, у підвал, чи балкон чи холодильник на двадцять хвилин.

✅ Наріжте картоплю кубиком середнього розміру та поставте варитися на десять хвилин.

✅ Нашинкуйте капусту та додайте до киплячого борщу.

✅ Підсмажте солодкий перець, додайте до нього дрібно натертий буряк, залийте томатним соком. Тушкуйте, поки суміш не буде нагадувати густе пюре, та відправте до борщу.

✅ З тіста зробіть невеликі вушка та вкиньте до каструлі.

✅ Як тільки вуха піднімуться на поверхню, влийте квас і покладіть спеції.

Приготувавши такі страви, Ви точно пізнаєте справжній смак Різдва з усіма його потойбічними силами та магією. Веселих свят!